Szukacie przekąsek sylwestrowo – noworocznych w odchudzonej wersji? Proponuję zdrowszą wersję pizzy – na mące orkiszowej i pszennej pełnoziarnistej. Pizza wychodzi genialna, smaczna i do tego „odchudzona” 🙂 Można ją przygotować wcześniej a później tylko odgrzać, bądź też zajadać na zimno. Wychodzi duża blacha pizzy, jest bardzo podzielna i sycąca. Wypróbujcie przepis na swoje imprezy sylwestrowe, gwarantuję, że goście będą baaardzo zadowolenia z takiej przekąski 🙂

Składniki:
- Mąka orkiszowa jasna 300g
- Mąka pszenna pełnoziarnista 100g
- Drożdże świeże 50g
- Cukier brązowy 2g
- Mleko spożywcze 200g
- Woda 100g
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: podgrzewamy mleko z wodą, rozkruszamy w nim drożdże z cukrem i łyżeczką mąki, zostawiamy pod przykryciem, aż powstanie gęsta piana. Następnie do dużej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, wlewamy wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny).
- Pieczarki 500g
- Cebula 200g
- Papryka czerwona 140g
- Olej rzepakowy 5g
- Koncentrat pomidorowy 1,5 łyżki
- Oliwa z oliwek 10g
- Ser gouda lub mozzarella 60g
Na patelni podsmażamy pieczarki, cebule i paprykę aż do odparowania wody z pieczarek. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy do niego oliwę i rozkładamy je na blaszce (duża z wyposażenia piekarnika), smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawą do pizzy (lub tylko oregano i bazylią) i wykładamy dodatki. Zostawiamy na chwilę do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 210st.C. Pieczemy pizzę ok. 10-15 minut (zależy od ilości dodatków), następnie dodajemy ser, podpiekamy jeszcze ok 4-5 minut. Pachnąca, zdrowsza pizza gotowa 🙂

Tym przepisem kończę Stary Rok 2019 na blogu. Z okazji Nowego Roku 2020 chciałabym Wszystkim Czytelnikom bloga złożyć najlepsze życzenia 🙂 A już od Nowego Roku nowe przepisy, artykuły a także zniżki na konsultacje i jadłospisy 🙂 Szczęśliwego Nowego Roku!
