Kcal: 656, w tym: B: 45g, T: 26g, W: 76g, błonnik: 25g

Jak co piątek mam dla Was fit przepis – dzisiaj na sałatkę z szynką i fetą, idealnie pasuje na zdrową kolację.
Szynkę z kurczaka lub indyka możecie upiec samodzielnie, wtedy będziecie mieli pewność, że nie zawiera ona żadnych konserwantów.
Sałatka ta wpisuje się w dietę śródziemnomorską, o której pisałam tu: Przegląd diet: dieta śródziemnomorska.
Sałatka jest smaczna, prosta do wykonania i zdrowa. Zawiera mnóstwo kolorowych warzyw a także aż 25g błonnika, jest wysokobiałkowa oraz niskokaloryczna. Z przepisu wyjdą dwie duże lub 3 mniejsze porcje. Zachęcam do wypróbowania 🙂
Przepis na sałatkę z szynką, fetą i czarnuszką – 2 porcje:
- brokuł 500g
- papryka czerwona 230g
- pomidor 170g
- sałata lodowa 120g
- cebula czerwona 50g
- szynka z piersi kurczaka 60g
- ser feta 30g
- jogurt naturalny 2% 125g
- ocet jabłkowy 3g
- musztarda 20g
- oliwa z oliwek 10g
- czarnuszka 10g
Brokuła gotujemy na parze. Sałatę rwiemy na kawałki, paprykę, pomidora i cebulę kroimy. W misce łączymy wszystkie warzywa, dodajemy pokrojoną szynkę i fetę. Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy jogurt z oliwą, octem i musztardą (możemy dodać ulubione przyprawy, np. czosnek, przyprawę do sałatek, oregano). Polewamy sałatkę sosem, mieszamy. Gotowe danie posypujemy czarnuszką. Smacznego 🙂

Zachęcam do kupna gotowej diety śródziemnomorskiej odchudzającej 1500kcal, link do zakupu na końcu tego artykułu:
Dieta śródziemnomorska odchudzająca 1500 kcal.
Jeśli interesuje Cię indywidualna współpraca, skontaktuj się, dobierzemy odpowiednią ofertę Kontakt.