Kcal: 453, w tym: białko: 16g, tłuszcze: 23g, węglowodany: 40g, błonnik: 12g

Dzisiaj na blogu kolejny przepis wegański. Bardzo lubię takie roślinne obiady, a Wy? Warto w posiłkach zastępować białko zwierzęce roślinnym, a dlaczego? Mięso jest kwasotwórcze, co w efekcie ciągłego spożywania doprowadza do naruszenia gospodarki kwasowo – zasadowej i zakwaszenia organizmu. Dlatego mięso owszem, można jeść, ale nie za często.

O komosie ryżowej pisałam już tu: https://zdrowonacodzien.pl/cukinia-faszerowana-soczewica-i-komosa-ryzowa/. Brukselka oraz czosnek są warzywami sezonowymi zimowymi, czego możecie dowiedzieć się z tego wpisu: https://zdrowonacodzien.pl/zdrowe-odzywianie-zima/.

Czy suszone pomidory są zdrowe? Tak, są bardzo zdrowe, ale przy tym dość kaloryczne. Jeśli zależy nam na obniżeniu kaloryczności to dodajmy te suszone na słońcu, sprzedawane w torebkach. Jeśli zaś chcemy wydobyć z nich głębię smaku, spróbujmy tych w oleju. Przed spożyciem najlepiej odsączyć je z tego oleju, aczkolwiek podane nawet z niewielką ilością kwasów tłuszczowych pomogą nam rozpuścić witaminę A,D,E i K. Suszone pomidory są skarbnicą likopenu – znajdziemy go tu o wiele więcej niż w świeżych pomidorach. Likopen to silny przeciwutleniacz, działający przeciwstarzeniowo i antynowotworowo, neutralizuje wolne rodniki. Teraz zimą, gdy nie ma dostępu do świeżych pomidorów, warto wybrać suszone. Oprócz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach suszone pomidory zawierają również witaminę C, B1, B3, B6 oraz beta-karoten. Z minerałów znajdziemy tu: wapń, żelazo, magnez, potas, selen, fosfor i cynk. Należy także wspomnieć, że suszone pomidory zawierają dużo białka (14g na 100g) oraz błonnika (12,5g na 100g). Wybierając pomidory w zalewie zwróćmy uwagę, aby nie były one w oleju słonecznikowym, gdyż posiada on więcej kwasów omega – 6 niż omega – 3. Pomidory suszone mają niski indeks glikemiczny (IG=35), przez co pozytywnie wpływają na gospodarkę węglowodanową organizmu. Pomidory suszone są składnikiem diety śródziemnomorskiej, która jest uznawana za najzdrowszą na świecie: https://zdrowonacodzien.pl/wspolczesne-trendy-w-zdrowym-odzywianiu/.

Dzisiejsze danie jest:

  • roślinne (wegańskie)
  • sezonowe (zimowe)
  • zbilansowane pod względem makroskładników, witamin i minerałów
  • wysokobłonnikowe
  • z produktów o niskim indeksie glikemicznym
  • z diety śródziemnomorskiej
  • z dużą zawartością NNKT
  • smaczne, kolorowe
  • szybkie, proste

Pora na przepis 🙂

Składniki (1 porcja):

  • Komosa ryżowa 50g
  • Brukselka 100g
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Suszone pomidory w oleju, odsączone 30g
  • Czosnek 10g
  • Migdały w płatkach 10g
  • Pietruszka, liście 6g
  1. Komosę ryżową dokładnie opłucz na sitku i gotuj w proporcji 1:2 z wodą, przez 20 minut.
  2. Brukselki obierz, odetnij końcówki i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj do miękkości, mniej więcej 8 minut.
  3. Posiekany czosnek wrzuć na patelnię z łyżką oliwy. Gdy będzie zeszklony, dodaj brukselkę i razem smaż na małym ogniu około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  4. Dodaj na patelnię komosę i pokrojone pomidory, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Całość posyp pietruszką i migdałami.

Potrzebujesz indywidualnego planu żywieniowego? Napisz lub zadzwoń https://zdrowonacodzien.pl/kontakt/. A może potrzebujesz konkretnej diety (np. śródziemnomorskiej, DASH, wege, wegan, o niskim indeksie glikemicznym)? Skontaktuj się, porozmawiamy o Twoich potrzebach żywieniowych.

Jeśli interesują Cię przepisy wegańskie to zapraszam do skorzystania z innych na blogu:


One comment

  1. […] pomidorami i płatkami migdałów. O zaletach spożywania suszonych pomidorów pisałam poprzednio: https://zdrowonacodzien.pl/danie-z-diety-srodziemnomorskiej-czyli-komosa-ryzowa-z-brukselka-i-suszony… a o tym, czy warto spożywać kurczaka pisałam tu: […]

Zostaw komentarz