Czy nasze odżywianie powinno być uzależnione od aktualnej pogody? Oczywiście, że tak. Każda pora roku rządzi się swoimi prawami, ale w każdej powinniśmy dbać o dobór sezonowych produktów, które są zawsze wtedy najzdrowsze i najtańsze.

Nasza dieta na jesień zmienia się wraz ze spadkiem temperatur a także brakiem dostępności tak dużej ilości słońca, jaka była latem. Co za tym idzie, zaczynamy się gorzej czuć, jesteśmy ciągle senni i zmęczeni, ale jest na to sposób: zdrowe, smaczne, pożywne i kolorowe posiłki!

www.pixabay.com

Jesienią mamy do wyboru bardzo dużą ilość warzyw i owoców.

Owoce dostępne jesienią:

  • Aronia
  • Borówka
  • Czarny bez
  • Dereń
  • Dzika róża
  • Głóg
  • Gruszka
  • Jabłko
  • Malina
  • Pigwa
  • Rokitnik
  • Śliwka
  • Winogrono
  • Żurawina
www.pixabay.com

Warzywa dostępne jesienią:

  • Bakłażan
  • Bób
  • Brokuł
  • Brukiew
  • Brukselka
  • Burak
  • Botwina
  • Cebula
  • Cukinia
  • Cykoria
  • Czarna rzepa
  • Czosnek
  • Dynia
  • Fasola
  • Grzyby
  • Koper włoski
  • Jarmuż
  • Kabaczek
  • Kalafior
  • Kalarepa
  • Kapusta
  • Karczochy
  • Kukurydza
  • Marchew
  • Ogórek
  • Papryka
  • Pietruszka
  • Pomidor
  • Por
  • Sałata
  • Seler
  • Skorzonera
  • Szczaw
  • Szpinak
  • Topinambur
  • Ziemniak
Warzywa jesienne, www.pixabay.com

Prawda, że ogromny wybór?

Jesienią warto nastawić się na ciepłe i rozgrzewające posiłki. Na śniadanie dobrym pomysłem będą wszelkiego rodzaju zupy mleczne, tosty, naleśniki, omlety, gofry czy jajka w postaci jajecznicy, jajek sadzonych lub na miękko. Bardzo trafnym daniem na każdy właściwie jesienny posiłek jest zupa – począwszy właśnie od tych mlecznych na śniadanie czy drugie śniadanie a skończywszy na rozgrzewających zupach – kremach. Zupę, w zależności, jak bardzo jest ona kaloryczna, można zjeść zarówno na obiad, kolację, drugie śniadanie, czy podwieczorek. Zupy najlepiej gotować na lekkich wywarach z kurczaka lub indyka oraz z różnorodnymi warzywami. By uzupełnić porcję białka w zupie a także dodać witamin i minerałów polecam dodawać warzywa strączkowe. Zupy – kremy świetnie wychodzą z warzyw, takich jak: brokuł, seler, kalafior, ziemniak, dynia, marchew czy właśnie ze strączków (są świetnymi zagęstnikami zup – kremów, np. soczewica czerwona).

Rozgrzewająca zupa krem z dyni i ziemniaków, www.pixabay.com

Najważniejszymi witaminami dla nas, w okresie jesiennym, jest witamina C, witamina D oraz witamina A. Są to witaminy odpowiedzialne w naszym organizmie za odporność. Witaminę C znajdziemy jesienią w owocach dzikiej róży, owocach cytrusowych a także w papryce, brukselce, kiszonej kapuście, szpinaku i brokułach. Duże ilości witaminy D zawierają tłuste ryby morskie – śledź i makrela, mniej łosoś i tuńczyk. Witaminę D znajdziemy również w żółtkach jaj oraz grzybach. W okresie od października do końca marca dla wszystkich Polaków jest zalecana suplementacja witaminą D (niedobór ma ok. 90% z nas). Witaminę A znajdziemy w marchwi, kapuście, brokułach, pomidorach, papryce, szpinaku oraz w owocach dzikiej róży.

Owoce dzikiej róży – źródło wit. C i A, www.pixabay.com

Minerały, które są bardzo istotne dla naszych organizmów w okresie jesiennym, to cynk, selen i żelazo. Dzięki tym minerałom nasze systemy odpornościowe mogą zwalczać bakterie i wirusy. Cynk znajdziemy w mięsie, jajach, rybach a także w grzybach, warzywach strączkowych, pestkach dyni, sezamie, komosie ryżowej czy produktach pełnoziarnistych. Źródłem selenu w pożywieniu są: mięso, ryby, podroby, czosnek, grzyby oraz suche nasiona roślin strączkowych. Żelazo jest obecne w mięsie, szczególnie w wątrobie, suchych nasionach roślin strączkowych, otrębach pszennych, pestkach dyni, maku, kakao, orzechach, żółtku jaj, szpinaku i natce pietruszki.

Borowik szlachetny – źródło cynku i selenu, www.pixabay.com

Jesienią nie żałujemy przypraw do posiłków. Najlepsze będą:

  • chili
  • cynamon
  • kardamon
  • goździki
  • imbir
  • kurkuma
  • curry

Przyprawy te mają różne właściwości, ale przede wszystkim rozgrzewają oraz chronią przed bakteriami. Nie bójmy się ich używać do dań oraz napojów.

Cynamon, www.pixabay.com

Niedawno na blogu pojawił się przykład jadłospisu jesiennego https://zdrowonacodzien.pl/jadlospis-jesienny/, zachęcam do pobierania a w razie pytań do kontaktu.

Jako jeden z przykładów na śniadanie polecam https://zdrowonacodzien.pl/jak-upiec-dynie-przepis-na-placki-z-dyni/.

Na obiad jesienny https://zdrowonacodzien.pl/pieczony-losos-z-komosa-ryzowa-i-zielonymi-warzywami/.

A na podwieczorek lub drugie śniadanie https://zdrowonacodzien.pl/szybki-koktajl-z-jarmuzem/ z dodatkiem imbiru.


16 comments

  1. […] Dzisiaj przepis na szybki, prosty i smaczny obiad: rybka grillowana podana z ryżem i sałatką warzywną. Tak naprawdę jest to „baza” do innych dań, bo możemy rybę zamienić na jajko czy mięso i już mamy inne danie, ryż zamieniamy na kaszę, makaron czy ziemniaki i też jest szybko, smacznie i zdrowo a co do warzyw to już całkowita dowolność, pamiętajmy, aby wybierać w miarę możliwości warzywa sezonowe. Warzywa dostępne jesienią znajdziecie tu: https://zdrowonacodzien.pl/zdrowe-odzywianie-jesienia/. […]

  2. […] rozgrzewające, w sam raz na jesienną aurę. O zdrowym odżywianiu jesienią pisałam tu: https://zdrowonacodzien.pl/zdrowe-odzywianie-jesienia/. Jeśli interesuje Cię przykładowy jadłospis jesienny – darmowy – zapraszam tu: […]

  3. […] Pierwsze na blogu danie mięsne a kolejny z rzędu przepis z jadłospisu jesiennego, z warzywami dostępnymi tą porą roku https://zdrowonacodzien.pl/zdrowe-odzywianie-jesienia/. […]

  4. […] Dzisiaj przepis na pyszną, prostą i szybką sałatkę z jesiennego warzywa – brokuła, z dodatkiem czosnku. Warto włączyć to warzywo do naszej diety jesiennej (o diecie jesiennej pisałam tu https://zdrowonacodzien.pl/zdrowe-odzywianie-jesienia/). […]

  5. […] Nadszedł grudzień a wraz z nim ochłodzenie. Co bardziej rozgrzeje, nasyci i wzmocni niż pyszna, gorąca zupa? O diecie jesiennej a także o zaletach gotowania zup pisałam tu: https://zdrowonacodzien.pl/zdrowe-odzywianie-jesienia/. […]

  6. […] pojawi się wpis na temat diety zimowej a tymczasem o diecie jesiennej możecie przeczytać tu: https://zdrowonacodzien.pl/zdrowe-odzywianie-jesienia/. Dzisiejszy wpis będzie o cielęcinie, jej wartościach odżywczych oraz o tym, czy tak naprawdę […]

  7. […] jest wtedy aromatyczny a także działa rozgrzewająco, o przyprawach na jesień pisałam tu: https://zdrowonacodzien.pl/zdrowe-odzywianie-jesienia/. Przepis jest dosyć szybki, prosty, a danie wychodzi tak smaczne, że z pewnością nie jeden raz […]

  8. […] na pełnowartościowy posiłek przed Świętami. Wpisuje się on również w dietę jesienną https://zdrowonacodzien.pl/zdrowe-odzywianie-jesienia/. Do tego dania użyłam mięsa z piersi kurczaka, mleczka kokosowego, papryki czerwonej, rukoli […]

  9. valid pisze:

    I every time emailed this website poѕt pagе
    to all my associates, because іf lіke to read it after thɑt my friends ѡill too.

  10. […] również wpis Zdrowe odżywianie jesienią. Znajdziesz w nim informacje o tym, jakie warzywa i owoce są dostępne tą porą roku, jakie […]

  11. […] również do wpisu Zdrowe odżywianie jesienią. Tam znajdziecie przydatne wskazówki, co jeść jesienią, jakie owoce i warzywa są dostępne tą […]

  12. […] Zdrowe odżywianie jesienią […]

  13. […] Zdrowe odżywianie jesienią […]

Zostaw komentarz