Kcal: 2026, w tym: B: 54,5g, T: 94g, W: 278g, błonnik: 44g


Dzisiaj przepis dla wielbicieli słodkości 🙂 Batoniki wegańskie bez cukru, z 4 składników!


Jak widzicie, mi wyszło 8 sztuk, co daje ok. 250kcal w jednym batoniku (bez posypki). Połączenie słodkich daktyli, masła orzechowego i czekolady… To się nie mogło nie udać 😉


Jeśli jeszcze do tej pory nie korzystaliście ze zbóż ekspandowanych to ja ze swojej strony bardzo polecam. Do wyboru macie pszenicę, orkisz, proso, grykę, amarantus, ryż, żyto, quinoa, owies… Każdy znajdzie coś dla siebie.



Zboża te mają wiele cennych właściwości. Ja użyłam akurat orkiszu, który jest źródłem:

  • białka
  • błonnika
  • fosforu
  • magnezu


W zeszłym roku na moim koncie Instagramowym podawałam przepis na pyszne ciasteczka, z wykorzystaniem amarantusa ekspandowanego. Ciasteczka wyszły pyszne, również z 4 składników, spróbujcie 🙂

https://www.instagram.com/p/B3o8UWdlQds/


Batoniki przygotowuje się naprawdę ekspresowo, jedyne na co trzeba poczekać to zastygnięcie masy w lodówce.


Użycie daktyli sprawia, że masa fantastycznie się klei a także nie potrzebujemy dodawać cukru. Daktyle są świetnym źródłem błonnika oraz antyoksydantów. Możemy je śmiało wprowadzić do codziennej diety.



Wskazówka

Pamiętaj, aby sprawdzić skład czekolady, jeśli zależy Ci, aby batoniki wyszły w 100% wegańskie. Polewę czekoladową możesz również zrobić samemu (olej kokosowy + kakao + syrop z agawy lub daktylowy).


Pora na krótki i bardzo prosty przepis 🙂


Przepis na wegańskie batoniki orkiszowo – daktylowe (8 porcji)

  • daktyle suszone 250g
  • orkisz ekspandowany 80g
  • masło orzechowe 120g
  • czekolada gorzka 50g

Daktyle suszone zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. godzinę (można dłużej). Po tym czasie odsączamy je z wody (wodę możemy użyć np. do koktajli) i blendujemy z masłem orzechowym oraz szczyptą soli. Masę mieszamy z orkiszem ekspandowanym. Wykładamy powstałą masą kwadratową blaszkę i wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach (można wstawić na noc) kroimy na batoniki (mi wyszło 8 sztuk). Możemy zamiast batoników zrobić kulki, wtedy nie musimy trzymać masy na blaszce. Batoniki smarujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypujemy uprażonym sezamem i lnem. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! 🙂



Jeśli lubicie takie zdrowe słodycze to polecam inne przepisy z bloga:


Koniecznie wypróbujcie te pyszne batoniki 4 składnikowe i dajcie znać czy smakowały! 🙂



One comment

  1. […] już Wegańska pyszna zupa krem z dyni oraz Wegańskie pyszne batoniki z 4 składników. Pora teraz na pyszne wegańskie kotleciki z […]

Zostaw komentarz