Ciasto to znam pod kilkoma nazwami:

  • leśny mech
  • zielony mech
  • ciasto szpinakowe
  • torcik szpinakowy
  • zielone ciasto

Mnie najbardziej odpowiada wersja „leśny mech”, więc tak zostawiam 🙂 Jestem zobowiązana wyjaśnić na wstępie, że to dzięki dodatkowi szpinaku ciasto prezentuje się tak wdzięcznie a sam szpinak jest niewyczuwalny. Przepisów na ten torcik znajdziecie w internecie mnóstwo, począwszy od tych najzwyklejszych na mące pszennej, z białym cukrem i bitą śmietaną po różne wersje fit, na mąkach bezglutenowych, z galaretką, śmietanką kokosową, jogurtem… Ja dzisiaj chcę Wam przedstawić przepis na torcik w wersji odchudzonej, czyli na mące orkiszowej jasnej, z ksylitolem i brązowym cukrem, przełożony lekką masą jogurtową.

Od razu odpowiem na najczęstsze pytanie, czyli: czy to ciasto jest niskokaloryczne? Hmm… Otóż żaden wypiek nie jest niskokaloryczny, a bynajmniej ja takiego jeszcze nie jadłam 😉 Każde ciasto ma określoną liczbę kalorii. Wersja odchudzona wypieku składa się po prostu na jego wartość odżywczą. Niezdrowe produkty pozbawione witamin, minerałów, zastępujemy zdrowymi, z dużą ilością błonnika, z niskim indeksem glikemicznym, mniej tłustymi, z wyższą zawartością białka. Oto kilka zmian, których ja dokonałam, aby torcik był zdrowszy:

  • białą mąkę zastąpiłam jasną orkiszową
  • cukier biały zamieniałam na ksylitol + cukier brązowy
  • kremówkę i mascarpone zastąpiłam jogurtem greckim i galaretką
  • dżem niskosłodzony zamieniłam na taki ze 100% owoców
  • zmniejszyłam ilość oleju w cieście, a dodatkowo nasączyłam blaty wodą z cytryną

Jak widzicie, kilka zmian nie zaważyło na wizualnym efekcie końcowym, śmiało jednak mogę stwierdzić, że na smakowym już tak – ciasto jest wyśmienite, dużo lepsze od „tradycyjnej” wersji. Polecam do wypróbowania, może już w nadchodzący upalny weekend 🙂

Przepis na torcik „leśny mech” z lekką masą jogurtową:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • ok. 3/4 szklanki oleju
  • 200g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 małych jajek lub 4 duże
  • 1 szklanka ksylitolu lub pół na pól z cukrem brązowym
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • dżem 100% owoców (owoce leśne, porzeczka, malina)
  • owoce do dekoracji (porzeczki, maliny, borówki, truskawki, granat)

Na początku bledujemy szpinak z olejem i sokiem z cytryny. Odstawiamy. Jajka z cukrem lub ksylitolem ubijamy na puch. Do masy jajecznej wlewamy powoli zblendowany szpinak z olejem. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (wym. 24-28cm), wlewamy ciasto, pieczemy w temp. 180 st. ok. 40 – 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy jest w środku dopieczone. Studzimy na kratce. Gdy ciasto jest już zimne, ścinamy z niego „górkę”, zostawiamy zieloną część do dekoracji. Ciasto kroimy na blaty. Robimy masę. Galaretki rozpuszczamy w ok. 600g wody. Gdy zaczyna się ścinać, to w drugiej misce ubijamy jogurt grecki (można na tym etapie dodać cukier, ksylitol, jeśli ktoś lubi słodsze ciasta). Do lekko ubitego jogurtu wlewamy galaretki i odstawiamy do ścięcia do lodówki. Na tym etapie pilnujemy masy, nie może się za bardzo ściąć, bo nie damy rady jej wyłożyć na torcik. Ciasto składamy najlepiej w blaszce, w której piekły się blaty, z zamkniętą obręczą. Pierwszy blat ponczujemy (woda z cytryną), smarujemy dżemem, na to masa. Identycznie postępujemy z kolejnym. Na końcu dekorujemy okruszkami ciasta i owocami . Schładzamy w lodówce min. 2 godziny. Smacznego! 🙂

Zapraszam do kontaktu https://zdrowonacodzien.pl/kontakt/ osoby chcące zdrowo schudnąć. Oferta i cennik na stronie https://zdrowonacodzien.pl/cennik/.

Zachęcam również do zapisu na newsletter, gwarantowany prezent w postaci mini ebooka 🙂


Zostaw komentarz