Kcal: 756, w tym: białko: 40g, tłuszcze: 38g, węglowodany: 61g, błonnik: 15g
W okresie przedświątecznym jesteśmy zwykle bardziej zabiegani niż na co dzień, a jeść przecież trzeba 🙂 Często zapominamy o jedzeniu przed Świętami i korzystamy z „jedzenia na mieście”. O ile uda nam się zjeść coś w miarę zdrowego, to tyle dobrze a jeśli będą to typowe fast foody… No właśnie. Dzisiaj podam przepis na najszybszą zupę – krem z pomidorów, bez obierania i krojenia warzyw, bez brudzenia miliona garnków, z dużą porcją białka, a do tego pyszną i zdrową, do przygotowania w niecałe 10 minut. Zachęcam do przygotowania takiej zupy właśnie w tym okresie, będzie to dużo lepsze od zjedzenia „byle czego” w biegu. Z przepisu wychodzą dwie duże porcje, można je zjeść zarówno na obiad, jak i kolację. Zapraszam po przepis 🙂
Składniki (2 duże porcje):
- Passata pomidorowa (przecier) 750g
- Ser mozzarella, kulki 120g
- Oliwa z oliwek 10g
- Czosnek 10g
- Pietruszka, natka 12g
W garnku z grubym dnem lub na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory i dolewamy wodę (do pożądanej przez nas konsystencji), gotujemy do zawrzenia. Dodajemy przyprawy (u mnie sól himalajska, ksylitol, papryka słodka i chili, pieprz ziołowy, bazylia, oregano) i blendujemy na gładko. Podajemy z mozzarellą, pietruszką oraz np. grzankami z pesto. Smacznego 🙂

Jeszcze przed Świętami pojawi się na blogu przepis na pyszny piernik pomidorowy (wegański i bezglutenowy). Obserwujcie 🙂
2 comments
Świetnie napisane. Chcę wyrazić uznanie za Twoją pracę. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Po prostu super. Będę częściej zaglądał.
Dziękuję za tak miły komentarz 🙂