Zdjęcie własne

Dzisiaj obiecany przepis na ciasto wigilijno – świąteczne. Piernik jest wegański, bezglutenowy, bez cukru, z dodatkiem przecieru pomidorowego (!). Ciasto jest pyszne, długo zachowuje świeżość, pachnie przyprawami korzennymi i na pewno jest dużo bardziej zdrowe niż tradycyjny odpowiednik. Zapewniam, że jest wystarczająco słodki (za sprawą bananów i ksylitolu) oraz że pomidory nie są w cieście wyczuwalne. Zachęcam do upieczenia go na nadchodzące Święta 🙂

Zdjęcie własne

Składniki:

  • Passata pomidorowa (przecier) 250g
  • Olej rzepakowy 140g
  • Mąka ryżowa 180g
  • Mąka kukurydziana 120g
  • Mąka z tapioki (lub ziemniaczana) 40g
  • Banany 240g
  • Ksylitol 100g
  • Kakao 15g
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • Przyprawa korzenna

Passatę blendujemy z bananami, olejem i ksylitolem. W misce umieszczamy mąki, proszek, sodę, kakao i przyprawę do piernika, mieszamy. Dodajemy zblendowaną masę, mieszamy, nie za długo. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy ok. 40-50 minut w 180 stopniach. Studzimy. U mnie dekoracja z gorzkiej czekolady, wiórków kokosowych i jagód goi. Dodatkowo przełożyłam powidłami śliwkowymi. Smacznego 🙂

Zdjęcie własne


4 comments

  1. […] Świąteczny piernik wegański […]

  2. […] Świąteczny piernik wegański […]

  3. […] Świąteczny piernik wegański […]

Zostaw komentarz