Kcal: 439,5, w tym: białko: 26g, tłuszcze: 29,5g, węglowodany: 15g, błonnik: 4,5g
Sałatki mają to do siebie, że nie można się nimi znudzić:) Są lekkie, smaczne, proste i dosyć szybkie w przygotowaniu. Za każdym razem możemy dodać inną sałatę, inny dodatek warzywny czy białkowy, użyć innego oleju czy pestek i mamy całkowicie odmienne danie. Taka sałatka połączona z węglowodanami (chleb, makaron, ryż) może być śmiało podana na obiad.

Zasady komponowania wartościowych sałatek:
– baza, czyli sałata (dowolny mix lub jeden rodzaj ulubionej typu rukola, roszponka, lodowa)
– warzywa (pomidor, papryka, ogórki, oliwki, kapary – dowolna ilość)
– dodatek białkowy (sery, jajka, ryby, mięso, strączki, tofu)
– zdrowe tłuszcze (orzechy, pestki, oleje, najlepiej tłoczone na zimno, awokado)

Przepis na sałatkę z łososiem (na 1 porcję):
- łosoś świeży 100g
- sałata mix 100g
- pomidorki koktajlowe 60g
- papryka czerwona 70g
- ogórki konserwowe 100g
- oliwa z oliwek 10g
- sok z cytryny 5g
- musztarda 10g
- pestki dyni 10g
Z oliwy, soku cytrynowego i musztardy robimy sos. Łososia nacieramy sokiem z cytryny, doprawiamy (sól, pieprz) i pieczemy ok. 15-20minut w 160-180st.C. Warzywa myjemy, kroimy, przekładamy na talerz. Upieczonego łososia układamy na warzywach, polewamy sosem, posypujemy pestkami dyni (możemy je wcześniej podprażyć). Smacznego 🙂

Jeśli interesują Cię inne dania z łososiem zapraszam tu https://zdrowonacodzien.pl/pieczony-losos-z-komosa-ryzowa-i-zielonymi-warzywami/.
Przykładowy jadłospis jesienny do pobrania tu https://zdrowonacodzien.pl/jadlospis-jesienny/.
Zapraszam do kontaktu https://zdrowonacodzien.pl/kontakt/ wszystkie osoby zainteresowane ułożeniem zbilansowanego jadłospisu.
One comment
[…] https://zdrowonacodzien.pl/salatka-z-lososiem/ […]