Kcal: 1378, w tym: B: 73g, T: 70g, W: 121g, błonnik: 15g

Zdjęcie własne

W dzisiejszy słoneczny dzień, mam dla Was ekstra przepis na pyszne WEGE KOTLETY Z KOMOSY RYŻOWEJ Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI. Do ich zrobienia użyłam samych zdrowych produktów a ponadto są pieczone, nie smażone, więc naprawdę zasługują na miano ZDROWYCH 🙂


Jak już kiedyś wspominałam, mięso ma działanie kwasotwórcze i nie jest polecane do spożywania na co dzień. Można je zastępować rybami, jajami a także białkiem roślinnym, np. ze strączków. Dzisiaj akurat wykorzystamy ser mozzarella jako źródło białka, a także komosę, która również odznacza się wysoką zawartością białka (roślinnego). Dzieląc powstałą porcję kotletów na 3, otrzymamy aż 24g białka w porcji!


Przy tym daniu należy wspomnieć, że jest ono w całości BEZGLUTENOWE.


Na blogu pojawiło się już kilka potraw z wykorzystaniem komosy ryżowej, tak więc możecie śmiało zaopatrzyć się w to pseudozboże przy najbliższych zakupach i próbować przepisy 🙂


Pomidory suszone to również skarbnica witamin, minerałów oraz,co równie ważne, smaku. Ja uwielbiam pomidory suszone, dodaję je do sałatek, kaszy, mięs, kotletów warzywnych, past. Oto dania z bloga z wykorzystaniem pomidorów suszonych:


Jak widzicie, 2 dania się powtarzają, a dzisiaj przepis na trzecie, które będzie z wykorzystaniem zarówno komosy, jak i pomidorów. To powinno Was utwierdzić w przekonaniu, że połączenie komosy i pomidorów jest bardzo smaczne 🙂

Do panierowania użyłam mielonego siemienia lnianego, świetnie sprawdzą się również mielone orzechy lub płatki owsiane. Do smaku użyłam przypraw rozgrzewających, o zastosowaniu przypraw przeczytacie tu:

Zdrowe odżywianie jesienią

Przepis oryginalny pochodzi z bloga NASZA KASZA, u mnie trochę zmodyfikowany 🙂


Przepis na wege kotlety z komosy ryżowej z mozzarellą i suszonymi pomidorami (3 duże porcje)

Składniki:

  • komosa ryżowa 100g
  • ser mozzarella 100g
  • jaja kurze całe 1 sztuka
  • suszone pomidory w oleju, po odsączeniu 60g
  • mąka kukurydziana 50g
  • czosnek 10g
  • oliwa z oliwek 20g
  • len mielony 50g
  • natka pietruszki 30g

KROK 1: Komosę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

KROK 2: Ser mozzarella zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Oba składniki przełóż do miski, dodaj jajko, odcedzoną komosę ryżową, mąkę, posiekaną natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę (lub olej z pomidorów). Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką, imbirem, gałką muszkatołową, kurkumą, a następnie wymieszaj.

KROK 3: Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety. Panieruj w mielonym siemieniu lnianym. Piecz w piekarniku w temp. 200st. ok. 15 minut.

Podawaj w bułce z warzywami lub same na talerzu z dodatkiem surówki (u mnie patisony). Smacznego! 🙂


Zdjęcie własne

Kolejny przepis na zdrowe jedzonko za tydzień, obserwujcie 🙂



Zostaw komentarz