Kcal: 1722, w tym: B: 65g, T: 61g, W: 237g, błonnik: 25g

Te tartaletki są obłędne! Szybkie w przygotowaniu, z samych zdrowych produktów i nieziemsko pyszne 🙂

Z przepisu wyszło mi 14 tartaletek, z czego jedna ma ok. 123 kcal.

Będąc na diecie odchudzającej możecie śmiało pozwolić sobie na taki pyszny zdrowy deser, wystarczy odpowiednio zbilansować posiłki. Jedząc takie super pyszne rzeczy nawet nie zauważycie, że się odchudzacie a kilogramy będą spadać 🙂

W sklepie dostępne są gotowe diety, ale również konsultacje i indywidualne plany żywieniowe, w których mogę Wam dopasować model żywienia i wpleść takie zdrowe słodkości do diety. Zachęcam do zamówień 🙂



Przygotowując sobie takie pyszne tartaletki dostarczymy do organizmu wiele cennych składników odżywczych, m.in. żelazo, wit. C i A, które to są potrzebne do wspierania odporności jesienią. O tym więcej przeczytacie tu: Jak wzmocnić odporność jesienią?


Tartaletki są bardzo elastyczne, tzn. że można je przygotować na tysiąc sposobów, można się tutaj wykazać inwencją twórczą 🙂 Przykłady:

  • serek możemy wymieszać z pastą tahini, pastą kokosową lub wiórkami kokosowymi, sezamem, wiórkami czekolady
  • zamiast serka możemy użyć jogurtu naturalnego, skyru, ricotty, musu z daktyli, musu z awokado, musu czekoladowego, owocowego, frużeliny, dżemu, galaretki, masła orzechowego
  • do dekoracji dowolne owoce: borówki, maliny, truskawki, jagody, jeżyny, kiwi, brzoskwinia, nektarynka, arbuz, mango, melon, ananas, granat lub wiórki czekolady, polewa z masła orzechowego, czekolady

Wskazówka

Jeśli chcesz zweganizować przepis:

  • zamień miód na syrop klonowy, daktylowy, z agawy
  • serek zamień na ubite mleczko kokosowe

Przepis pochodzi z bloga FitSweet 🙂


Przepis na owsiano – bananowe tartaletki


na spód:

  • szklanka płatków owsianych (ok. 200g)
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego

na krem:

  • 350g serka naturalnego ( max 4% tłuszczu)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego

do dekoracji:

  • pestki granatu

Przygotowujemy masę na tartaletki: banana rozdrabniamy widelcem, dodajemy łyżkę masła orzechowego i łyżkę miodu, płatki mielimy (nie jest to konieczny krok, możemy zostawić całe płatki), wyrabiamy masę. Foremki smarujemy olejem, wykładamy do nich masę. Zwykle wychodzi ok. 14 tartaletek. Pieczemy w piekarniku w 180st. ok. 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy, następnie wyjmujemy z foremek. Robimy krem: serek mieszamy rózgą z masłem orzechowym i miodem, napełniamy kremem tartaletki. Dekorujemy owocami. Przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂



Jeśli interesuje Cię więcej zdrowych deserów, zajrzyj tu:

Kolejne słodkie przepisy już niebawem, obserwujcie 🙂


4 comments

  1. Jagoda pisze:

    Zapraszam do grupy dla blogerów gdzie można budować swoje zasięgi i promować strony. Pozdrawiam

  2. […] Owsiano – bananowe tartaletki z lekkim kremem orzechowym […]

  3. […] Owsiano – bananowe tartaletki z lekkim kremem orzechowym […]

Zostaw komentarz