Kcal: 1722, w tym: B: 65g, T: 61g, W: 237g, błonnik: 25g

Te tartaletki są obłędne! Szybkie w przygotowaniu, z samych zdrowych produktów i nieziemsko pyszne 🙂
Z przepisu wyszło mi 14 tartaletek, z czego jedna ma ok. 123 kcal.
Będąc na diecie odchudzającej możecie śmiało pozwolić sobie na taki pyszny zdrowy deser, wystarczy odpowiednio zbilansować posiłki. Jedząc takie super pyszne rzeczy nawet nie zauważycie, że się odchudzacie a kilogramy będą spadać 🙂
W sklepie dostępne są gotowe diety, ale również konsultacje i indywidualne plany żywieniowe, w których mogę Wam dopasować model żywienia i wpleść takie zdrowe słodkości do diety. Zachęcam do zamówień 🙂
-
Gotowa dieta edycja jesienna39,00 zł
-
Pierwsza konsultacja dietetyczna + jadłospis na 7 dni200,00 zł
-
Gotowa dieta śródziemnomorska 1500 kcal49,00 zł
Przygotowując sobie takie pyszne tartaletki dostarczymy do organizmu wiele cennych składników odżywczych, m.in. żelazo, wit. C i A, które to są potrzebne do wspierania odporności jesienią. O tym więcej przeczytacie tu: Jak wzmocnić odporność jesienią?
Tartaletki są bardzo elastyczne, tzn. że można je przygotować na tysiąc sposobów, można się tutaj wykazać inwencją twórczą 🙂 Przykłady:
- serek możemy wymieszać z pastą tahini, pastą kokosową lub wiórkami kokosowymi, sezamem, wiórkami czekolady
- zamiast serka możemy użyć jogurtu naturalnego, skyru, ricotty, musu z daktyli, musu z awokado, musu czekoladowego, owocowego, frużeliny, dżemu, galaretki, masła orzechowego
- do dekoracji dowolne owoce: borówki, maliny, truskawki, jagody, jeżyny, kiwi, brzoskwinia, nektarynka, arbuz, mango, melon, ananas, granat lub wiórki czekolady, polewa z masła orzechowego, czekolady
Wskazówka
Jeśli chcesz zweganizować przepis:
- zamień miód na syrop klonowy, daktylowy, z agawy
- serek zamień na ubite mleczko kokosowe
Przepis pochodzi z bloga FitSweet 🙂
Przepis na owsiano – bananowe tartaletki
na spód:
- szklanka płatków owsianych (ok. 200g)
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła orzechowego
na krem:
- 350g serka naturalnego ( max 4% tłuszczu)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła orzechowego
do dekoracji:
- pestki granatu
Przygotowujemy masę na tartaletki: banana rozdrabniamy widelcem, dodajemy łyżkę masła orzechowego i łyżkę miodu, płatki mielimy (nie jest to konieczny krok, możemy zostawić całe płatki), wyrabiamy masę. Foremki smarujemy olejem, wykładamy do nich masę. Zwykle wychodzi ok. 14 tartaletek. Pieczemy w piekarniku w 180st. ok. 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy, następnie wyjmujemy z foremek. Robimy krem: serek mieszamy rózgą z masłem orzechowym i miodem, napełniamy kremem tartaletki. Dekorujemy owocami. Przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂

Jeśli interesuje Cię więcej zdrowych deserów, zajrzyj tu:
- Deser z chia, galaretką i musem owocowym – bez cukru
- Przepis na 2 zdrowe desery bez cukru na zimno
- Deser jogurtowy chia z mango
- Przepis na zdrowe ciasteczka sezamowe bez glutenu
- Torcik „leśny mech” w wersji fit
- Świąteczny piernik wegański
- Bezglutenowa pyszna tarta z kremem z tahini i malinami
Kolejne słodkie przepisy już niebawem, obserwujcie 🙂
4 comments
Zapraszam do grupy dla blogerów gdzie można budować swoje zasięgi i promować strony. Pozdrawiam
Chętnie skorzystam, dziękuję. Pozdrawiam 🙂
[…] Owsiano – bananowe tartaletki z lekkim kremem orzechowym […]
[…] Owsiano – bananowe tartaletki z lekkim kremem orzechowym […]