Opracowanie własne

Dzisiaj trochę teorii. Jak zauważyliście, w większości moich przepisów jest podana kaloryczność, w tym: zawartość w gramach białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Jest to inaczej rozkład makroskładników w posiłku. Jeśli ktoś dopiero zaczyna zdrowe odchudzanie to mam kilka przydatnych informacji na początek.


Ogólnie rzecz ujmując to węglowodany dostarczają energii, białko odbudowuje mięśnie a tłuszcze regulują temperaturę ciała i utrzymują poziom hormonów.


Źródła węglowodanów:

  • pieczywo
  • kasze
  • makarony
  • owoce
  • warzywa
  • płatki, otręby
  • strączki

Pamiętajmy, aby spożywać więcej niż 100g węglowodanów na dobę.



Źródła białka:

  • mięso
  • ryby
  • jaja
  • mleko i produkty mleczne
  • strączki
  • tofu
  • odżywki białkowe

Średnie zapotrzebowanie na białko dla osoby dorosłej to 1g na 1kg masy ciała.



Źródła tłuszczów:

  • oleje i oliwa
  • awokado
  • orzechy i pestki
  • oliwki
  • masło orzechowe
  • tłuste ryby

Pamiętajmy, aby stosunek kwasów tłuszczowych omega -3 do omega-6 był jak najbardziej zbliżony do 1:1 ( w diecie Polaka obecnie jest to nawet 1:15).



Rozkład makro w diecie:

  • białko 15-20%
  • tłuszcze 20-35%
  • węglowodany 45-60%

Jeśli zaczynasz przygodę z odchudzaniem, polecam mojego mini ebooka: „Podstawowe zalecenia dietetyczne dla osób rozpoczynających zmianę nawyków żywieniowych”, do pobrania po zapisie na newsletter:

Zapisz się na newsletter i otrzymaj prezent!

Pobierz za darmo mini ebook "Podstawowe zalecenia dietetyczne dla osób rozpoczynających zmianę nawyków żywieniowych"

Please wait...

Dziękuję za zapis na newsletter!


Na początek również polecam wpis Jak obliczyć wskaźnik BMI? Wzór i kalkulator BMI.


Zajmuję się układaniem indywidualnych planów żywieniowych oraz gotowych diet sezonowych i całorocznych. Na blogu znajdziesz wiele informacji na ten temat. Jeśli masz jakieś pytania odnośnie odchudzania, pisz śmiało Kontakt.


One comment

  1. […] Polecam również wpis Od czego zacząć odchudzanie? […]

Zostaw komentarz