
Dzisiaj trochę teorii. Jak zauważyliście, w większości moich przepisów jest podana kaloryczność, w tym: zawartość w gramach białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Jest to inaczej rozkład makroskładników w posiłku. Jeśli ktoś dopiero zaczyna zdrowe odchudzanie to mam kilka przydatnych informacji na początek.
Ogólnie rzecz ujmując to węglowodany dostarczają energii, białko odbudowuje mięśnie a tłuszcze regulują temperaturę ciała i utrzymują poziom hormonów.
Źródła węglowodanów:
- pieczywo
- kasze
- makarony
- owoce
- warzywa
- płatki, otręby
- strączki
Pamiętajmy, aby spożywać więcej niż 100g węglowodanów na dobę.

Źródła białka:
- mięso
- ryby
- jaja
- mleko i produkty mleczne
- strączki
- tofu
- odżywki białkowe
Średnie zapotrzebowanie na białko dla osoby dorosłej to 1g na 1kg masy ciała.

Źródła tłuszczów:
- oleje i oliwa
- awokado
- orzechy i pestki
- oliwki
- masło orzechowe
- tłuste ryby
Pamiętajmy, aby stosunek kwasów tłuszczowych omega -3 do omega-6 był jak najbardziej zbliżony do 1:1 ( w diecie Polaka obecnie jest to nawet 1:15).

Rozkład makro w diecie:
- białko 15-20%
- tłuszcze 20-35%
- węglowodany 45-60%
Jeśli zaczynasz przygodę z odchudzaniem, polecam mojego mini ebooka: „Podstawowe zalecenia dietetyczne dla osób rozpoczynających zmianę nawyków żywieniowych”, do pobrania po zapisie na newsletter:
Na początek również polecam wpis Jak obliczyć wskaźnik BMI? Wzór i kalkulator BMI.
Zajmuję się układaniem indywidualnych planów żywieniowych oraz gotowych diet sezonowych i całorocznych. Na blogu znajdziesz wiele informacji na ten temat. Jeśli masz jakieś pytania odnośnie odchudzania, pisz śmiało Kontakt.
One comment
[…] Polecam również wpis Od czego zacząć odchudzanie? […]