Kcal placków: 980, w tym: białko: 28g, tłuszcze: 38g, węglowodany: 125g, błonnik: 18g
www.pixabay.com

Dynia jest bardzo zdrowym i smacznym warzywem, stanowi składnik nie tylko dań wytrawnych, ale również dań słodkich. Jest to sezonowe, jesienne warzywo, które aktualnie można spotkać praktycznie w każdym sklepie. W dzisiejszym wpisie przedstawię, jak z dynią się „obchodzić” oraz jak zrobić pyszne placuszki z dyni. Do dzieła! 🙂

Krok 1 – Przecinamy dynię na mniejsze kawałki, tj. cząstki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C, pieczemy do miękkości (zależy od rodzaju dyni, u mnie to było ok. 45 minut). Możemy w trakcie pieczenia nakryć folią aluminiową, zapobiegnie to przypaleniu.

Zdjęcie własne

Krok 2 – Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy ze skóry, przekładamy do miski i blendujemy.

Zdjęcie własne

Krok 3 – Zblendowaną dynię, czyli tzw. puree z dyni możemy użyć do różnych potraw. Przechowujemy w lodówce do kilku dni, możemy również zamrozić lub zapasteryzować.

Zdjęcie własne

Przepis na placki z dyni (2 duże porcje):

  • Puree z dyni 250g
  • Banan 240g
  • Jaja kurze całe 2 sztuki
  • Mąka owsiana 60g
  • Mąka kukurydziana 30g
  • Olej rzepakowy 20g
  • Proszek do pieczenia 3g

Puree z dyni mieszamy z jajkami, rozgniecionymi bananami i olejem. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Smażymy już bez tłuszczu. Podajemy z jogurtem, pudrem z ksylitolu lub dżemem. U mnie wersja z jogurtem, dżemem z czarnej porzeczki i cynamonem. Smacznego 🙂

Zdjęcie własne

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej:

Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część II

One comment

  1. […] Jak upiec dynię? Przepis na placki z dyni […]

Zostaw komentarz