Kcal: 238, w tym: białko: 3,5g, tłuszcze: 3g, węglowodany: 44g, błonnik: 11g

Koktajle, smoothie, soki… Czy warto je spożywać zimą? Odpowiedź jest prosta: OCZYWIŚCIE, ŻE TAK! Już samo miksowanie owoców jest zdrowe a co dopiero, jak dodamy do nich jakieś warzywo. O bazach do zielonych koktajli pisałam tu: https://zdrowonacodzien.pl/kremowe-smoothie-ze-szpinakiem/. Dzisiaj przekonamy się, że koktajle z warzywami nie muszą być wyłącznie zielone, mogą być np. żółte czy pomarańczowe 🙂

Koktajl z marchewką i kurkumą, który Wam dzisiaj przedstawię, jest, co tu dużo mówić, po prostu pyszny. Słodki, kremowy, silnie nawadniający organizm. Dodatek kurkumy sprawia, że zyskuje on piękny kolor żółto – pomarańczowy i zachęca nas do wypicia. Kurkuma jest przyprawą korzenną, nadaje potrawom nieco gorzki i pikantny smak. Idealnie nadaje się do diety zimowej, o której można przeczytać tu: https://zdrowonacodzien.pl/zdrowe-odzywianie-zima/. Można ją znaleźć w formie sproszkowanej lub świeżej, w postaci kłączy. Jeśli będziemy jej używać na co dzień w naszej kuchni to oczyścimy naszą wątrobę, poprawimy funkcjonowanie mózgu i będziemy zapobiegać starzeniu się naszego organizmu. Kurkuma wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne, oczyszczające, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Jest silnym antyoksydantem. Możemy ją dodawać do koktajli, ale również do zup, mięs, gulaszy warzywnych, a także do gotowania ryżu, kaszy, makaronu.

Kurkuma

A skąd dodatek marchwi w tym koktajlu? Przede wszystkim marchew jest dostępna zimą. Ma piękny pomarańczowy kolor i jest słodka w smaku. Jest również silnym antyoksydantem, a to za sprawą karotenoidów. Warto wspomnieć, ze marchew jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu (prowitaminy A, z której w organizmie powstaje witamina A). Jedząc to zdrowe warzywo korzeniowe, poprawimy swój wzrok, będziemy zapobiegać starzeniu się skóry, wzmocnimy odporność, wspomożemy naszą skórę w walce z niechcianymi wypryskami a także nadamy piękny koloryt naszej skórze. Marchew wykazuje także działanie antynowotworowe, przeciwpasożytnicze oraz przeciwmiażdżycowe. W 100g marchwi jest tylko 40kcal i prawie 3g błonnika. Jest źródłem witaminy C, wit. z grupy B, kwasu foliowego oraz wit. E i K. Z minerałów znajdziemy tu: potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, sód. Marchew ma niski indeks glikemiczny (IG=30), dlatego mogą ją spożywać osoby z cukrzycą (najlepiej surową, bez obróbki termicznej).

Marchew

Oprócz marchewki i kurkumy, do koktajlu użyłam jabłka i gruszki (czyli sezonowych), mandarynki i cytryny (owoców egzotycznych, również dostępnych w naszym kraju zimą) a także tahini, aby witamina A, E i K mogły zostać rozpuszczone. A co to jest tahini i dlaczego warto je spożywać? O tym przeczytacie w poprzednim przepisie na koktajl https://zdrowonacodzien.pl/co-to-jest-tahini-przepis-na-zimowy-zielony-koktajl/. Koktajl z marchewką dostarczy nam ok. 240 kcal (świetny na podwieczorek lub II śniadanie), w tym aż 11g błonnika (przypominam, że min. spożycie błonnika dla osoby dorosłej zdrowej to 25g dziennie). Pora na przepis 🙂

Składniki (1 porcja):

  • Marchew 90g
  • Jabłko 150g
  • Gruszka 130g
  • Mandarynka 65g
  • Cytryna 20g
  • Tahini 3g
  • Kurkuma 1g
  • Woda 100g

Owoce myjemy, obieramy, kroimy w cząstki. Blendujemy składniki. Delektujemy się pysznym koktajlem, z bogactwem cennych minerałów i witamin 🙂

Do tej pory pojawiły się na blogu koktajle ze szpinakiem, jarmużem, selerem naciowym:

Potrzebujesz indywidualnego planu żywieniowego? Napisz lub zadzwoń https://zdrowonacodzien.pl/kontakt/. A może potrzebujesz konkretnej diety (np. śródziemnomorskiej, DASH, wege, wegan, o niskim indeksie glikemicznym, bogatą w antyoksydanty)? Skontaktuj się, porozmawiamy o Twoich potrzebach żywieniowych.


Zostaw komentarz