Kcal: 548, w tym: białko: 39g, tłuszcze: 26,5g, węglowodany: 21g, błonnik: 15g

Moi Drodzy, czy jedliście kiedyś kiełki? Jeśli tak, to wiecie, że są pysznym i zdrowym dodatkiem do kanapki, sałatki, gulaszu, czy pasty warzywnej. Jeśli nie to zachęcam do spróbowania. Kiełki, to nic innego, jak kiełkujące nasiona. W nich uaktywniane są enzymy, dzięki którym w kiełkach jest mnóstwo drogocennych witamin i minerałów. Białka, węglowodany i tłuszcze, skumulowane w nasionach podczas kiełkowania, rozkładane są na związki proste, dzięki którym są bardzo szybko trawione a także ułatwiają trawienie pokarmu, z którym je spożywamy. Ja do sałatki użyłam akurat kiełków rzodkiewki, ale napiszę Wam, jakie kiełki są dostępne:
- kiełki lucerny
- kiełki buraka
- kiełki brokuła
- kiełki ciecierzycy
- kiełki fasoli mung
- kiełki kapusty
- kiełki koniczyny
- kiełki owsa
- kiełki pszenicy
- kiełki słonecznika
- kiełki rzeżuchy
- kiełki soczewicy
- kiełki soi
- kiełki żyta
- kiełki cebuli
- kiełki fasoli adzuki
- kiełki kozieradki
- kiełki lnu
- kiełki grochu

Jak widzicie, jest ich mnóstwo i każde zawiera inny zestaw witamin i minerałów. Zachęcam, aby spożywać za każdym razem inne, dostarczymy do organizmu różnych cennych wartości. Kiełki dostępne są cały rok, możemy je również wyhodować sami w domu. Ja do sałatki użyłam kiełków rzodkiewki, które zawierają jedynie 41kcal na 100g, a są przy tym źródłem potrzebnego nam błonnika. Witaminy, które w nich znajdziemy to:
- wit. A
- wit. C
- wit. B1
- wit. B2
- wit. B3
- wit. B5
- wit. B6
- wit. B9 (kwas foliowy)
Składniki mineralne w kiełkach rzodkiewki:
- wapń
- żelazo
- magnez
- fosfor
- potas
- sód
- selen
- cynk
- mangan
W poprzednim wpisie na pyszną sałatkę z jajkiem, tu link https://zdrowonacodzien.pl/chrupiaca-wege-salatka-z-jajkiem/, opisałam wartości odżywcze jajek, tam również przeczytacie, ile jajek możemy spożywać w tygodniu. O tahini, którego użyłam do sosu, przeczytacie tu: https://zdrowonacodzien.pl/co-to-jest-tahini-przepis-na-zimowy-zielony-koktajl/. Możecie zrobić zwykły sos czosnkowy do tej sałatki, polecam jednak dodanie tahini, świetnie wzbogaca smak a także dodaje nam cennych wartości odżywczych. Mamy końcówkę zimy, przez co brokuły nie są jeszcze dostępne, ale możemy użyć mrożonych. O zaletach stosowania mrożonek w kuchni przeczytacie tu: https://zdrowonacodzien.pl/zapiekanka-makaronowa-z-mrozonych-warzyw/.
Dzisiejsza sałatka jest:
- niskokaloryczna
- wysokobiałkowa
- wysokobłonnikowa
- zdrowa i pyszna
- chrupiąca
- szybka w przygotowaniu
- aromatyczna
- kolorowa
Sałatka, dzięki dodaniu papryki, kiełków i pestek dyni, wychodzi fajnie chrupiąca. Aby posiłek był pełnowartościowy, polecam dodać węglowodany, np, makaron, ryż, kaszę lub po prostu zjeść z chlebem czy mała bułką pełnoziarnistą. Zapraszam po przepis 🙂

Składniki ( 2 porcje):
- Brokuły, mrożone 450g
- Jaja kurze całe 2 sztuki
- Papryka czerwona 140g
- Pestki dyni 10g
- Kiełki rzodkiewki 12g
- Jogurt naturalny 180g
- Czosnek 5g
- Sok z cytryny 3g
- Tahini 6g
Brokuły gotujemy, najlepiej na parze. Jajka gotujemy na twardo. Paprykę kroimy. Na talerz wykładamy brokuły, paprykę, jajka, polewamy sosem (mieszamy jogurt z przeciśniętym czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny), posypujemy dynią i kiełkami. Możemy doprawić solą, pieprzem i papryką wędzoną do smaku. Smacznego 🙂

Do tej pory na blogu pojawiły się różne dania z brokułami:
- https://zdrowonacodzien.pl/szybka-salatka-brokulowa-z-feta/
- https://zdrowonacodzien.pl/bezglutenowa-wege-tarta-z-brokulami/
- https://zdrowonacodzien.pl/potrawka-po-meksykansku-z-ryzem/
Takie dania wege możecie znaleźć w dietach, które dla Was układam. Aktualnie w sprzedaży diety gotowe w cenie 39zł, w tym również dieta wege oraz indywidualne plany żywieniowe w cenie 100zł na 7 dni (konsultacja ZA DARMO). Potrzebujesz indywidualnego planu żywieniowego? Napisz lub zadzwoń https://zdrowonacodzien.pl/kontakt/. A może potrzebujesz konkretnej diety (np. śródziemnomorskiej, DASH, wege, wegan, o niskim indeksie glikemicznym, bogatą w antyoksydanty)? Skontaktuj się, porozmawiamy o Twoich potrzebach żywieniowych.
2 comments
Kolorowo i smacznie. Bomba witaminowa 😉 Catering w Nowym Sączu – biorę 😉
Dziękuję za komentarz i zapraszam do współpracy 🙂