Kcal: 548, w tym: białko: 39g, tłuszcze: 26,5g, węglowodany: 21g, błonnik: 15g

Moi Drodzy, czy jedliście kiedyś kiełki? Jeśli tak, to wiecie, że są pysznym i zdrowym dodatkiem do kanapki, sałatki, gulaszu, czy pasty warzywnej. Jeśli nie to zachęcam do spróbowania. Kiełki, to nic innego, jak kiełkujące nasiona. W nich uaktywniane są enzymy, dzięki którym w kiełkach jest mnóstwo drogocennych witamin i minerałów. Białka, węglowodany i tłuszcze, skumulowane w nasionach podczas kiełkowania, rozkładane są na związki proste, dzięki którym są bardzo szybko trawione a także ułatwiają trawienie pokarmu, z którym je spożywamy. Ja do sałatki użyłam akurat kiełków rzodkiewki, ale napiszę Wam, jakie kiełki są dostępne:

  • kiełki lucerny
  • kiełki buraka
  • kiełki brokuła
  • kiełki ciecierzycy
  • kiełki fasoli mung
  • kiełki kapusty
  • kiełki koniczyny
  • kiełki owsa
  • kiełki pszenicy
  • kiełki słonecznika
  • kiełki rzeżuchy
  • kiełki soczewicy
  • kiełki soi
  • kiełki żyta
  • kiełki cebuli
  • kiełki fasoli adzuki
  • kiełki kozieradki
  • kiełki lnu
  • kiełki grochu
Kiełki rzodkiewki

Jak widzicie, jest ich mnóstwo i każde zawiera inny zestaw witamin i minerałów. Zachęcam, aby spożywać za każdym razem inne, dostarczymy do organizmu różnych cennych wartości. Kiełki dostępne są cały rok, możemy je również wyhodować sami w domu. Ja do sałatki użyłam kiełków rzodkiewki, które zawierają jedynie 41kcal na 100g, a są przy tym źródłem potrzebnego nam błonnika. Witaminy, które w nich znajdziemy to:

  • wit. A
  • wit. C
  • wit. B1
  • wit. B2
  • wit. B3
  • wit. B5
  • wit. B6
  • wit. B9 (kwas foliowy)

Składniki mineralne w kiełkach rzodkiewki:

  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • fosfor
  • potas
  • sód
  • selen
  • cynk
  • mangan

W poprzednim wpisie na pyszną sałatkę z jajkiem, tu link https://zdrowonacodzien.pl/chrupiaca-wege-salatka-z-jajkiem/, opisałam wartości odżywcze jajek, tam również przeczytacie, ile jajek możemy spożywać w tygodniu. O tahini, którego użyłam do sosu, przeczytacie tu: https://zdrowonacodzien.pl/co-to-jest-tahini-przepis-na-zimowy-zielony-koktajl/. Możecie zrobić zwykły sos czosnkowy do tej sałatki, polecam jednak dodanie tahini, świetnie wzbogaca smak a także dodaje nam cennych wartości odżywczych. Mamy końcówkę zimy, przez co brokuły nie są jeszcze dostępne, ale możemy użyć mrożonych. O zaletach stosowania mrożonek w kuchni przeczytacie tu: https://zdrowonacodzien.pl/zapiekanka-makaronowa-z-mrozonych-warzyw/.

Dzisiejsza sałatka jest:

  • niskokaloryczna
  • wysokobiałkowa
  • wysokobłonnikowa
  • zdrowa i pyszna
  • chrupiąca
  • szybka w przygotowaniu
  • aromatyczna
  • kolorowa

Sałatka, dzięki dodaniu papryki, kiełków i pestek dyni, wychodzi fajnie chrupiąca. Aby posiłek był pełnowartościowy, polecam dodać węglowodany, np, makaron, ryż, kaszę lub po prostu zjeść z chlebem czy mała bułką pełnoziarnistą. Zapraszam po przepis 🙂

Składniki ( 2 porcje):

  • Brokuły, mrożone 450g
  • Jaja kurze całe 2 sztuki
  • Papryka czerwona 140g
  • Pestki dyni 10g
  • Kiełki rzodkiewki 12g
  • Jogurt naturalny 180g
  • Czosnek 5g
  • Sok z cytryny 3g
  • Tahini 6g

Brokuły gotujemy, najlepiej na parze. Jajka gotujemy na twardo. Paprykę kroimy. Na talerz wykładamy brokuły, paprykę, jajka, polewamy sosem (mieszamy jogurt z przeciśniętym czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny), posypujemy dynią i kiełkami. Możemy doprawić solą, pieprzem i papryką wędzoną do smaku. Smacznego 🙂

Do tej pory na blogu pojawiły się różne dania z brokułami:

Takie dania wege możecie znaleźć w dietach, które dla Was układam. Aktualnie w sprzedaży diety gotowe w cenie 39zł, w tym również dieta wege oraz indywidualne plany żywieniowe w cenie 100zł na 7 dni (konsultacja ZA DARMO). Potrzebujesz indywidualnego planu żywieniowego? Napisz lub zadzwoń https://zdrowonacodzien.pl/kontakt/. A może potrzebujesz konkretnej diety (np. śródziemnomorskiej, DASH, wege, wegan, o niskim indeksie glikemicznym, bogatą w antyoksydanty)? Skontaktuj się, porozmawiamy o Twoich potrzebach żywieniowych.


2 comments

  1. Kolorowo i smacznie. Bomba witaminowa 😉 Catering w Nowym Sączu – biorę 😉

Zostaw komentarz