Kcal: 260, w tym: białko: 5g, tłuszcze: 3g, węglowodany: 49g, błonnik: 9g

Na zielony koktajl zawsze jest dobra pora. Porą zimową możemy dodawać owoce sezonowe takie, jak gruszki czy jabłka, jak również owoce mrożone, do wyboru: truskawki, maliny, jagody, wiśnie i inne a także owoce egzotyczne: banany, mandarynki, awokado, granaty, ananasy, mango i wiele, wiele innych. Pamiętajcie, że każde warzywo, każdy owoc, ma swój zasób witamin i minerałów i dlatego w zdrowym żywieniu tak ważna jest różnorodność produktów. I tak przykładowo, będąc na zakupach dzisiaj, wrzućmy do koszyka kilka warzyw i owoców sezonowych oraz kilka owoców egzotycznych a w następnym tygodniu egzotykę zamieńmy na owoce mrożone. Dzięki temu koktajle nigdy nam się nie znudzą a nasz organizm będzie nam wdzięczny za dostarczanie wielu różnych witamin i minerałów. A jak zdrowo odżywiać się zimą? Przeczytajcie tu: https://zdrowonacodzien.pl/zdrowe-odzywianie-zima/.

Dzisiejszy koktajl jest z:

  • jarmużu
  • mandarynki
  • jabłka
  • banana
  • tahini

Jak widzicie, kompozycja owoców i warzyw sezonowych z owocami egzotycznymi. Taki koktajl jest świetną przekąską na drugie śniadanie lub deser. Dzięki dużej zawartości błonnika nasyci nas na długo. A co to właściwie jest tahini?

Pasta tahini, czyli masło otrzymywane z ziaren sezamu, dostarczy nam zdrowych tłuszczy nienasyconych oraz pomoże we wchłonięciu się witamin rozpuszczalnych w tłuszczach właśnie. Nasiona sezamu są bardzo zdrowe, w jego składzie znajdują się witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witamina A, witamina E, a także minerały: żelazo, magnez, cynk, fosfor, potas, wapń, sód. Ze względu na dużą ilość białka o wysokiej wartości aminokwasów, pasta ta jest ważnym elementem diety wegetarian i wegan. Sezam jest silnym antyoksydantem, czyli hamuje rozwój szkodliwego działania wolnych rodników, a co za tym idzie zapobiega wielu chorobom, takim jak: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, nowotwory, choroby skórne, miażdżyca, choroba wieńcowa, demencja, choroba Parkinsona czy Alzheimera. Duża zawartość błonnika wpłynie pozytywnie na problemy z zaparciami i ureguluje problemy trawienne. Dzięki zawartości cynku, wit. A i E a także nienasyconych kwasów tłuszczowych poprawi się wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Ze względu na dużą ilość wapnia w sezamie wzmocnią się nasze kości. Żelazo znajdujące się w składzie tahini uzupełni niedobory u kobiet związane z menstruacją bądź ciążą. Oprócz tego spożywanie tahini bądź suchych nasion sezamu usprawni pracę naszego układu nerwowego a także sercowo-naczyniowego.

Pastę tahini można kupić w sklepie (czytamy etykiety-powinna zawierać wyłącznie prażone nasiona sezamu, ew. z domieszką oleju, nic więcej) lub wykonać samodzielnie w domu. Jak zrobić pastę w domu? Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni. Gdy zacznie wydzielać się orzechowy zapach, przesypujemy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia. Zimne nasiona przesypujemy do blendera o dużej mocy i miksujemy aż zacznie wydzielać się olej. Możemy trochę przyspieszyć proces, dodając już na początku odrobinę oleju (sezamowy, lub oliwę).

Pastę tahini możemy wykorzystać na wiele sposobów. Na słodko:

  • do koktajli, smoothie
  • do naleśników, placuszków
  • do domowej chałwy
  • do kulek mocy
  • do ciast i ciasteczek
  • do serników, tofurników, jagielników
  • do zup mlecznych

Oraz na słono:

  • do pasztetów roślinnych, przepis na pasztet z tahini https://zdrowonacodzien.pl/pasztet-z-fasoli-z-zurawina/
  • do gulaszów roślinnych, np. z dynią, curry
  • do past kanapkowych, najbardziej znana to hummus
  • do wytrawnych naleśników, placków, tortilli
  • do makaronów
  • jako posypka do chlebów, bułek, pasztecików, rogalików

Na blogu pojawiło się już kilka przepisów na zielone koktajle, m. in ten: https://zdrowonacodzien.pl/kremowe-smoothie-ze-szpinakiem/, w którym to możecie przeczytać o zasadach komponowania zielonego koktajlu. Pora na dzisiejszy przepis 🙂

Składniki (1 porcja):

  • Jarmuż 60g
  • Mandarynka 65g
  • Jabłko 150g
  • Banan 120g
  • Tahini 3g

Jak zwykle w przepisie na koktajl wyłącznie blendujemy składniki, tu z dodatkiem wody. Pożywny i słodziutki koktajl gotowy 🙂

Można nadal pobierać DARMOWY jadłospis zimowy, tu: https://zdrowonacodzien.pl/jadlospis-zimowy/. Układam jadłospisy indywidualne online (aktualnie promocja – pierwsza konsultacja online ZA DARMO) oraz sprzedaję gotowe diety sezonowe (również wegetariańskie), w różnych kalorycznościach. Jeśli ktoś jest zainteresowany to zapraszam po szczegóły na FB, link na dole tej strony lub bezpośrednio do kontaktu https://zdrowonacodzien.pl/kontakt/.


One comment

  1. […] O paście tahini pisałam już tutaj: Co to jest tahini? Przepis na zimowy zielony koktajl. […]

Zostaw komentarz