Kcal: 339, w tym: białko: 23g, tłuszcze: 22g, węglowodany: 10,5g, błonnik: 3,5g

Dawno już nie było na blogu przepisu na sałatkę, pora więc nadrobić zaległości 🙂 a z jajkiem to jeszcze ani jednej! W dzisiejszym wpisie przyjrzymy się jajom kurzym, czy warto je spożywać, jakie mają wartości odżywcze oraz ile tak naprawdę możemy ich spożywać w tygodniu? To ostatnie pytanie bardzo często od Was słyszę, dlatego postaram się tu na nie odpowiedzieć.

Należy zacząć od tego, że jajo kurze jest produktem PEŁNOWARTOŚCIOWYM. Co to znaczy? Jest źródłem pełnowartościowego białka, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i to w odpowiednich ilościach. Jest łatwoprzyswajalne przez organizm. Białko jest wzorcowe, przez co WHO w 1965 roku postanowiło obrać je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. Jedno jajo o wadze 50-60g zawiera ok. 7g białka oraz ok 80 kcal (z czego aż 60 kcal żółtko a jedynie 20 kcal białko). Jaja są źródłem wielu witamin, m.in. z grupy B, oraz A, D, E i K. W jajach znajdziemy składniki mineralne, takie jak: magnez, żelazo, miedź, cynk, selen, potas, wapń, sód i fosfor. Dodatkowo w żółtku znajduje się beta karoten i luteina, która pozytywnie wpływa na jakośc widzenia, chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej. W jednym jajku jest ok. 5g tłuszczu, ale nasycone kwasy tłuszczowe stanowią zaledwie 0,1g, reszta to nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega – 3 i omega – 6, których organizm nie potrafi sam wytworzyć i musimy dostarczać je z pożywienia.

Czy warto spożywać jajka? Oczywiście, że tak. Jak do tej pory przedstawiłam same ich zalety a jak to jest z cholesterolem w jajkach? Bo przecież to przez cholesterol ludzie zaczęli się bać jeść jajka. Prawdą jest, że cholesterol w jajkach jest i to nie mało, bo w jednej sztuce ok. 210 mg. Norma dla dorosłego człowieka na dzień to ok. 300 mg cholesterolu. Czyli przyjmując, że dziennie zjemy 2 jajka, możemy stwierdzić, że normę na cholesterol przekroczyliśmy… Nie do końca tak jest. Jajko zawiera całą gamę witamin, minerałów, NNKT oraz lecytynę, które to korzystnie wpływają na poziom dobrego cholesterolu HDL oraz niwelują negatywny wpływ złego cholesterolu LDL. Inne produkty odzwierzęce, które są bogatym źródłem cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, będą znacząco podnosiły nam poziom złego cholesterolu, co w efekcie może zakończyć się miażdżycą.

Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła limit 10 jajek spożywanych tygodniowo (łącznie z tymi użytymi do ciast, makaronów, placków i innych). Ja się z tymi w zupełności zgadzam, osoba dorosła zdrowa nie powinna mieć problemów z cholesterolem i z trawieniem tylu jajek tygodniowo. Należy pamiętać, że jaja mają właściwości kwasotwórcze, dlatego najlepiej łączyć je z zasadowymi warzywami, np. w sałatkach. Żółtko jest bardziej kaloryczne i tłuste niż białko, dlatego osoby będące na diecie lekkostrawnej lub na diecie ograniczającej tłuszcze będą mogły spożywać wyłącznie białko jaja. Jeśli chodzi o pochodzenie jaj, to najlepiej spożywać jaja od kur zielononóżek lub tzw. jaja wiejskie, pochodzące od kur żyjących na wolnym wybiegu, karmionych naturalnie. Wtedy też jaja zawierają najwięcej witaminy A i D.

Dzisiejszy przepis na sałatkę z jajkiem jest bardzo prosty i szybki. Sałatka wychodzi zdrowa, smaczna, chrupiąca (za sprawą selera naciowego, dyni i kiełków). O wartościach selera naciowego możecie przeczytać tu: https://zdrowonacodzien.pl/sloneczny-koktajl-z-selerem-naciowym/. Sałatka w jednej porcji zawiera ok. 170 kcal, w tym ok. 12g białka, proponuję połączyć ją z chlebem lub bułką i mamy super danie na pełnowartościową kolację. Zapraszam po przepis 🙂

Składniki (2 porcje):

  • Jaja kurze całe 2 sztuki
  • Seler naciowy 90g
  • Papryka czerwona 140g
  • Dynia, pestki 20g
  • Kiełki rzodkiewki 16g
  • Jogurt naturalny 40g
  • Musztarda 10g

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Kroimy na połówki. Seler i paprykę kroimy, układamy na dno talerza, na środek dajemy po jednym jajku, polewamy sosem jogurtowo – musztardowym. Posypujemy kiełkami i dynią (możemy ją podprażyć). Możemy doprawić solą i pieprzem. Smacznego 🙂

Polecam inne sałatki: https://zdrowonacodzien.pl/szybka-salatka-brokulowa-z-feta/, https://zdrowonacodzien.pl/salatka-z-lososiem/, https://zdrowonacodzien.pl/kolorowa-salatka-makaronowa/.

Takie dania wege możecie znaleźć w dietach, które dla Was układam. Aktualnie w sprzedaży diety gotowe w cenie 39zł, w tym również dieta wege oraz indywidualne plany żywieniowe w cenie 100zł na 7 dni (konsultacja ZA DARMO). Opisy diet i planów na moich aukcjach na Allegro, gdzie możecie wygodnie i bezproblemowo zakupić usługi https://allegro.pl/oferta/indywidualny-plan-zywieniowy-na-7-dni-8931437934 oraz https://allegro.pl/oferta/gotowa-dieta-zimowa-na-7-dni-8931307371. Zapraszam do kontaktu wszystkie osoby zainteresowane współpracą https://zdrowonacodzien.pl/kontakt/.


One comment

  1. […] poprzednim wpisie na pyszną sałatkę z jajkiem, tu link https://zdrowonacodzien.pl/chrupiaca-wege-salatka-z-jajkiem/, opisałam wartości odżywcze jajek, tam również przeczytacie, ile jajek możemy spożywać w […]

Zostaw komentarz