Czym są boczniaki?

Boczniaki to oczywiście grzyby. Trochę nietypowe, gdyż rosną… na drzewach. Wśród boczniaków te najbardziej znane są ostrygowate. Skąd taka nazwa? Kapelusze tych grzybów przypominają właśnie ostrygi. W lasach boczniaki możemy zbierać już w październiku a w sklepach możemy je kupić w ciągu całego roku, gdyż w Polsce ogromną popularnością cieszy się hodowla boczniaków.


Czy warto spożywać te grzyby?

Boczniaki, jak każde grzyby, są niskokaloryczne. W 100g mają zaledwie 33 kcal, z czego prawie 90% stanowi woda. Dostarczają duże ilości błonnika, bo w 100 g to ok. 2,3g. Grzyby te mają niski indeks glikemiczny (IG = 15). Boczniaki w 100g produktu zawierają:

  • 3,3 g białka, dobrze przyswajalnego
  • 6,1 g węglowodanów, głównie polisacharydy (glikogen)
  • 0,4 g tłuszczów, w tym większość nienasyconych

Zawartość składników mineralnych w 100g boczniaków:

  • potas 420mg
  • żelazo 1.33mg
  • wapń 3mg
  • sód 18mg
  • magnez 18mg
  • fosfor 120mg
  • cynk 0.77mg
  • selen 2.6ug

Zawartość witamin w 100g boczniaków:

  • witamina D 29 IU
  • witamina A 48 IU
  • witamina B1 013mg
  • witamina B2 0.35mg
  • witamina B3 4.96mg
  • witamina B4 48.7mg
  • witamina B5 1.29mg
  • witamina B6 0.11mg
  • kwas foliowy 38ug

Korzyści zdrowotne ze spożywania boczniaków

  • działanie antyoksydacyjne – dzięki dużej ilości antyoksydantów opóźniają procesy starzenia się komórek
  • działanie przeciwmiażdżycowe – obecność błonnika oraz brak cholesterolu i tłuszczów nasyconych odpowiada za obniżenie złego cholesterolu we krwi (LDL) a podwyższenie dobrego (HDL)
  • działanie przeciwcukrzycowe – pomagają w obniżeniu glukozy we krwi
  • obniżają poziom ciśnienia tętniczego krwi
  • nie mają szkodliwego wpływu na wątrobę i nerki
  • działanie antynowotworowe – ekstrakt z boczniaka pomaga zmniejszyć guzy nowotworowe
  • działanie przeciwgrzybicze – dzięki zawartości białek hamujących rozwój grzybni
  • działanie przeciwalergiczne – ekstrakt z boczniaka
  • działanie wspomagające odporność organizmu – ekstrakt z boczniaka wpływa na rozwój bakterii probiotycznych


Jak wykorzystać boczniaki w kuchni?

Pomysłów na te pyszne grzyby jest wiele. Można je smażyć, w panierce, bez panierki, można je dusić np. w pomidorach. Świetne są też pieczone lub grillowane. Ja wczoraj przedstawiłam przepis na wege potrawkę z boczniaków, zachęcam do skorzystania z przepisu.

Potrawka z boczniaków z chili i pietruszką

Przepis pochodzi z diety letniej odchudzającej, zapraszam do zakupu jadłospisu Dieta odchudzająca 1500 kcal.


Śledź moje profile w mediach społecznościowych, tam zawsze aktualne promocje i ciekawostki 🙂


Zostaw komentarz