
Czym są boczniaki?
Boczniaki to oczywiście grzyby. Trochę nietypowe, gdyż rosną… na drzewach. Wśród boczniaków te najbardziej znane są ostrygowate. Skąd taka nazwa? Kapelusze tych grzybów przypominają właśnie ostrygi. W lasach boczniaki możemy zbierać już w październiku a w sklepach możemy je kupić w ciągu całego roku, gdyż w Polsce ogromną popularnością cieszy się hodowla boczniaków.
Czy warto spożywać te grzyby?
Boczniaki, jak każde grzyby, są niskokaloryczne. W 100g mają zaledwie 33 kcal, z czego prawie 90% stanowi woda. Dostarczają duże ilości błonnika, bo w 100 g to ok. 2,3g. Grzyby te mają niski indeks glikemiczny (IG = 15). Boczniaki w 100g produktu zawierają:
- 3,3 g białka, dobrze przyswajalnego
- 6,1 g węglowodanów, głównie polisacharydy (glikogen)
- 0,4 g tłuszczów, w tym większość nienasyconych
Zawartość składników mineralnych w 100g boczniaków:
- potas 420mg
- żelazo 1.33mg
- wapń 3mg
- sód 18mg
- magnez 18mg
- fosfor 120mg
- cynk 0.77mg
- selen 2.6ug
Zawartość witamin w 100g boczniaków:
- witamina D 29 IU
- witamina A 48 IU
- witamina B1 013mg
- witamina B2 0.35mg
- witamina B3 4.96mg
- witamina B4 48.7mg
- witamina B5 1.29mg
- witamina B6 0.11mg
- kwas foliowy 38ug
Korzyści zdrowotne ze spożywania boczniaków
- działanie antyoksydacyjne – dzięki dużej ilości antyoksydantów opóźniają procesy starzenia się komórek
- działanie przeciwmiażdżycowe – obecność błonnika oraz brak cholesterolu i tłuszczów nasyconych odpowiada za obniżenie złego cholesterolu we krwi (LDL) a podwyższenie dobrego (HDL)
- działanie przeciwcukrzycowe – pomagają w obniżeniu glukozy we krwi
- obniżają poziom ciśnienia tętniczego krwi
- nie mają szkodliwego wpływu na wątrobę i nerki
- działanie antynowotworowe – ekstrakt z boczniaka pomaga zmniejszyć guzy nowotworowe
- działanie przeciwgrzybicze – dzięki zawartości białek hamujących rozwój grzybni
- działanie przeciwalergiczne – ekstrakt z boczniaka
- działanie wspomagające odporność organizmu – ekstrakt z boczniaka wpływa na rozwój bakterii probiotycznych

Jak wykorzystać boczniaki w kuchni?
Pomysłów na te pyszne grzyby jest wiele. Można je smażyć, w panierce, bez panierki, można je dusić np. w pomidorach. Świetne są też pieczone lub grillowane. Ja wczoraj przedstawiłam przepis na wege potrawkę z boczniaków, zachęcam do skorzystania z przepisu.

Przepis pochodzi z diety letniej odchudzającej, zapraszam do zakupu jadłospisu Dieta odchudzająca 1500 kcal.
Śledź moje profile w mediach społecznościowych, tam zawsze aktualne promocje i ciekawostki 🙂