Kcal: 2846, w tym: białko: 99g, tłuszcze: 154g, węglowodany: 245g, błonnik: 36g
Zdjęcie własne

Tarta to rodzaj ciasta kruchego, serwowanego na słodko lub na słono. U mnie dzisiaj wersja wytrawna a do tego bezglutenowa i wegetariańska 🙂 Ciasto nie jest szczególnie wymagające, za to bardzo kruche, co zawdzięczamy mąkom bezglutenowym, które w moim odczuciu idealnie nadają się właśnie do ciast kruchych.

Tarta nie jest może do końca fit (w końcu do ciasta kruchego potrzebujemy sporą ilość tłuszczu), ale na pewno jest odchudzona. Zamiast śmietany użyłam jogurtu i jajek, zamiast sera żółtego czy mozzarelli użyłam małą ilość fety a poza tym dodałam całego(!) brokuła oraz cebulę. Jest to opcja bez mięsa i bez glutenu więc już samo to robi za zdrowszą wersję 😉 Tarta jest bardzo smaczna, zarówno na ciepło, jak i na zimno, idealnie nadaje się do zabrania na wynos: do szkoły, pracy, na wycieczkę. Polecam do wypróbowania 🙂

Zdjęcie własne

Składniki (na 6 porcji):

  • mąka kukurydziana 100g
  • mąka ryżowa 100g
  • mąka z amarantusa 100g
  • masło 120g
  • jaja kurze całe 1 sztuka

Z mąk, masła, wody i jajka przygotowujemy kruche ciasto. Zagniatamy ciasto z odrobiną proszku do pieczenia i soli. Gdyby nie chciało się skleić, dolewamy wody. Wkładamy na chwilę do lodówki.

  • brokuł 500g
  • cebula czerwona 100g
  • ser typu „feta” 50g
  • czosnek 2 ząbki
  • jogurt naturalny 250g
  • jaja kurze całe 4 sztuki
  • sól, pieprz

Brokuła podgotowujemy przez parę minut. Kroimy na mniejsze różyczki. Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy 4 jajka, jogurt, przeciśnięty czosnek, pokrojoną fetę i przyprawy (sól, pieprz, bazylia, papryka słodka i wędzona, kurkuma, gałka muszkatołowa). Ciastem wyklejamy naszą foremkę do tarty i podpiekamy ok. 10 minut w 200st.C. (należy ponakłuwać ją widelcem w kilku miejscach). Podpieczoną tartę wyjmujemy, wylewamy na nią sos z brokułem, nakładamy plasterki cebuli i zapiekamy ok. 40 minut. Pierwsze 25 minut w 200st.C, później dopiekamy w 180st.C. Nasza pyszna bezglutenowa wege tarta jest gotowa, smacznego 🙂

Zdjęcie własne
Zdjęcie własne

Po więcej przepisów na wege dania zapraszam tu: https://zdrowonacodzien.pl/makaron-z-warzywami-i-pesto/ https://zdrowonacodzien.pl/potrawka-po-meksykansku-z-ryzem/ https://zdrowonacodzien.pl/makaron-pelnoziarnisty-z-sosem-brzoskwiniowym-i-twarogiem/ https://zdrowonacodzien.pl/pieczony-losos-z-komosa-ryzowa-i-zielonymi-warzywami/

Jeśli podobają Ci się przepisy i chciałbyś mieć je w swoim codziennym jadłospisie, skontaktuj się https://zdrowonacodzien.pl/kontakt/, ustalimy Twoje zapotrzebowanie kaloryczne i dopasujemy Twój jadłospis. Zapraszam.


One comment

  1. […] z frużeliną jeżynową, kremem chałwowym i malinami. Dlaczego bezglutenową? O tym pisałam tu: https://zdrowonacodzien.pl/bezglutenowa-wege-tarta-z-brokulami/. Do przygotowania tego ciacha nie potrzebujemy dużo czasu a gdy upieczemy sobie spód dzień […]

Zostaw komentarz