Z okazji Walentynek chciałabym Wam przedstawić przepis na bezglutenową słodką tartę z frużeliną jeżynową, kremem chałwowym i malinami. Dlaczego bezglutenową? O tym pisałam tu: https://zdrowonacodzien.pl/bezglutenowa-wege-tarta-z-brokulami/. Do przygotowania tego ciacha nie potrzebujemy dużo czasu a gdy upieczemy sobie spód dzień wcześniej, to później właściwie zostaje nam dekoracja 🙂 Do przygotowania kremu użyłam serka typu President (4% tłuszczu, dużo białka), miodu oraz pasty tahini. A cóż to jest tahini? O tym pisałam tu: https://zdrowonacodzien.pl/co-to-jest-tahini-przepis-na-zimowy-zielony-koktajl/. Kruche tarty to ciasta, które są bardzo wdzięczne, mam na myśli to, że można je dowolnie modyfikować, wg swoich upodobań. Nie macie frużeliny jeżynowej? Nie szkodzi, możecie użyć dowolnego dżemu lub powideł. Nie lubicie sezamu/chałwy/tahini? Żaden problem, użyjcie dowolnego masła orzechowego, będzie równie pysznie. Zamiast mąk bezglutenowych możecie użyć tych z glutenem, np. pszennej orkiszowej, pszennej pełnoziarnistej czy żytniej. Jeśli nie używacie miodu to świetnie sprawdzi się tu syrop klonowy, syrop z agawy lub cukier puder z ksylitolu. Tarta może nie do końca jest dietetyczna, ale biorąc pod uwagę to, że używamy do jej produkcji samych wartościowych rzeczy, możemy nie mieć wyrzutów sumienia 🙂 Zachęcam do jej upieczenia, jest przepyszna 🙂

Składniki:

  • Mąka ryżowa + kukurydziana 250g
  • Masło 125g
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Odrobina olejku waniliowego
  • Woda

Z mąk, masła, miodu, wody i jajka przygotowujemy kruche ciasto. Zagniatamy ciasto z odrobiną proszku do pieczenia. Gdyby nie chciało się skleić, dolewamy wody. Wkładamy na chwilę do lodówki. Ciastem wyklejamy naszą foremkę do tarty i pieczemy ok. 15 minut w 200st.C. (należy ponakłuwać ją widelcem w kilku miejscach). Upieczoną tartę zostawiamy do ostygnięcia.

  • Czekolada gorzka 10 kostek

Rozpuszczamy w rondelku z mlekiem czekoladę. Smarujemy nią naszą ostudzoną tartę. Ponownie zostawiamy do ostygnięcia.

  • Serek President 400g
  • Tahini 3 łyżeczki
  • Miód 3 łyżeczki

Składniki na krem ubijamy przez chwilę w miseczce. Możemy dosłodzić, gdyby wydawało się za mało słodkie. Na tarcie rozsmarowujemy frużelinę (lub dżem), na to delikatnie wykładamy krem. Możemy wyłożyć cały lub zostawić do dekoracji na rozetki. Na kremie układamy maliny (możemy użyć innych owoców: borówek, mandarynek, granata, gruszek, mango, również owoców mrożonych). Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego 🙂

Cudownych i słodkich Walentynek 💑💐🎀


3 comments

  1. […] Bezglutenowa pyszna tarta z kremem z tahini i malinami […]

  2. […] Bezglutenowa pyszna tarta z kremem z tahini i malinami […]

  3. […] Bezglutenowa pyszna tarta z kremem z tahini i malinami […]

Zostaw komentarz